Vinkkejä vaihtoon lähtijälle - vaihto-opiskelijan muistilista

Tervehdys teille! Toivottavasti uusi vuosi on lähtenyt kaikilla hyvin käyntiin. 💓 

Uusi vuosi tuo monelle mukana uusia kuvioita, ja esimerkiksi seuraavat vaihtoon lähtijät ympäri maailmaa voivat alkaa valmistautua omaan reissuunsa. Tästä syystä kokoan teille kaikille toiseen maahan muuttaville tai muuten vaan aiheesta kiinnostuneille omien kokemuksien infopaketin vaihtoaikaa ajatellen. Muistutan vielä, että kyseinen kokemus on jokaisella erilainen, joten ei ole olemassa yhtä tiettyä tapaa toimia. Itse lähdin vaihtoon Jyväskylän yliopiston kahden välisen vaihdon kautta, joten esimerkiksi lukiossa tai muissa yliopistoissa käytänteet voivat olla täysin erilaiset. Oma vaihtoni tapahtui Yhdysvalloissa, joten kokemukseni painottuvat suuresti Amerikan suuntaan. Maakohtaiset erot voivat myöskin olla isoja!

- Aloita hakuprosessi (ja kaikkien mahdollisten liitteiden toimittaminen) mahdollisimman aikaisin!

Olen kuullut, että osaan Euroopan maihin vaihtoon lähtiessä hakuprosessi ei ole yhtä suuri paperisota kuin Yhdysvaltoihin suunnatessa, mutta tästä huolimatta suosittelen aloittamamaan kaikkien mahdollisten liitteiden ja paperien toimittamisen heti, kun se on mahdollista. Omaa vaihtoani varten minun täytyi toimittaa Jyväskylän yliopistoon sekä vaihtoyliopistoon esimerkiksi todistukset opintorekisteristä, opiskeluluvasta, vakuutuksesta, kielitestistä, tuloista, rokotuksista, viisumista, maksetuista maksuista... Lista tuntuu loputtomalta. :-D Suuri osa kyseisistä dokumenteista ei ole heti saatavissa, vaan esimerkiksi kielitesti tuli suorittaa ennen vaihtoon lähtöä, minkä jälkeen siitä sai todistuksen. Minun tuli myös toimittaa vaihtoyliopistooni todiste siitä, että en ole sairastunut tuberkuloosiin. Kyseisten dokumenttien saamisessa kesti yllättävän pitkään, etenkin, kun niiden tuli olla englanninkielisiä. 

- Hae mahdollinen viisumi tai passi heti!

Kuten jo ylempänä kerroin, aika on avainsana. USA:an lähtiessä matkustaja tarvitsee viisumin tai maahantuloluvan (opiskelija tarvitsee viisumin, sillä maahantulolupa ei säilyisi voimassa tarpeeksi pitkään eikä sen avulla saisi opiskella maassa). USA:n viisumi oli helppo hakea ja maksaa netissä, minkä jälkeen tuli varata aika USA:n Helsingin Suurlähetystöön viisumihaastattelua varten. Vaikka aloitin viisuminhaun heti, kun sain siihen tarvittavat dokumentit postin mukana, sain viisumin vasta kaksi päivää ennen vaihtoon lähtöä. Voin kertoa, että nuo hetket olivat kuumottelevia aikoja. :-D Ensimmäinen sekä toinen viisumiajoistani peruttiin, minkä jälkeen kolmas haastatteluaika siirrettiin elokuun lopulle, jolloin minun oli jo määrä olla USA:ssa. Näin ollen jouduin anomaan ns. hätäviisumia, jonka sitten onnistuneesti ehdin saamaan ennen reissua! 

- Ota aktiivisesti yhteyttä vaihtoa organisoiviin henkilöihin kotiyliopistossa sekä vaihtoyliopistossa!

Vaihto tapahtuu itsenäisesti, eikä kukaan muu kuin opiskelija itse huolehdi deadlineista tai hoidettavista asioista. Asuntoasiat, kurssi-ilmoittautumiset, maahan saapuminen, lupa-asiat - kaikki, ovat lähtijän vastuulla. Tästä ei kuitenkaan kannata hätääntyä, sillä apua on hyvin saatavilla, kunhan sitä tajuaa itse kysyä. Oma vaihtovastaavani Jyväskylästä tutustutti minut myös erääseen henkilöön, joka toimi Jyväskylän yliopistossa USA:sta saapuneena. Sain häneltä hyviä käytännön vinkkejä tulevaa matkaani varten! Kannattaa muutenkin tutustua vaihtomaan kohteisiin, valuuttaan, tapoihin sekä muihin tärkeihin asioihin, jotta ei hyppää aivan sokkona uuteen ympäristöön. Näin selviää myös kiusallisista tilanteista kunnialla.

Pakkaa mukaan paljon erilaisia vaatteita! 

Haha, itse pakkasin vaihtooni mukaan ainoastaan sen hetkisiä luottovaatteitani, mikä osoittautui huonoksi valinnaksi. Muutaman kuukauden jälkeen kyseiset luottovaatteet tuntuivat kaikki samanlaisilta, ja ne saivat minut turhautumisen partaalle! :-D. Itse asiassa tuo "ongelma" ei ole ongelmaa nähnytkään, niin mitätön se on, mutta haluan kuitenkin vinkata tulevia lähtijöitä valitsemaan vaatteita laidasta laitaan ja huomioimaan myös sääolosuhteet. 

Ota muutama Suomi-herkku mukaan! 

Kansainväliset kaverit voivat olla kiinnostuneita suomalaisista mauista, ja niiden avulla on myös helppo luoda ystävyyssuhteita. Minulla oli syntymäpäivä heti Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen, jolloin pieni Koreasta saatu avaimenperä piristi todella paljon mieltäni. Suomi herkuista ehkä tunnetuinta - salmiakkia -voi tulla ikävä myös itse vaihtoonlähtijällä! :-D

- Saavu maahan mieluummin liian aikaisin kuin myöhään!

Etenkin kaukokohteisiin lähtijöillä jo pelkästään aikaero voi aiheuttaa alkukankeutta, joten vähintäänkin päivää ennen yliopiston alkua saapuminen on hyväksi. Näin kehokin ehtii päästä jo hieman uuteen päivärytmiin kiinni. Yliopiston alkaessa järjestetään orientaatioviikko tai -viikkoja, jolloin on hyvä tilaisuus tutustua muihin vaihtareihin tai samassa tilanteessa oleviin henkilöihin. Suosittelen saapumaan maahan niin, että kerkeää ottamaan osaa kyseisiin aktiviteetteihin.

- Hoida vaihtokohteessa kaikki paperiasiat kuntoon sekä selvitä tärkeiden paikkojen sijainnit! 

Kun kuuntelee tarkasti ohjeita vaihtoyliopistoon saapumisen jälkeen, muistaa varmasti palauttaa ja täyttää kaikki tarvittavat dokumentit. Vaihdon alussa minun tuli esimerkiksi allekirjoittaa ja toimittaa joitakin papereita sekämaksaa satunnaisia maksuja. Kannattaa osallistua alkupäivien ohjelmiin, joissa kerrotaan, milloin mitäkin pitää tehdä. Jos tuntuu siltä, että alussa ei ole mitään virallista hoidettavaa, kannattaa asia vielä varmistaa sähköpostilla vaihtoyliopiston koordinaattorilta. Näin välttyy ylimääräisiltä huolimattomuusmaksuilta. Alkua helpottaa myöskin kampusalueen tunteminen, lähimmän ruokakaupan sijainnin tietäminen sekä paikkoihin liikkumisen selvittäminen. Esimerkiksi omassa vaihtokaupungissani Youngstownissa ruokakauppaan pääsi ainoastaan auton kyydissä, joten kauppassa käynnit täytyi suunnitella etukäteen! 

Kohtaa uudet ihmiset avoimesti! 

Itse tapasin vaihtoni aikana kasapäin uusia ihmisiä, ja jokainen sosiaalinen kontakti oli tärkeä. Osasta ihmisistä muotoutuikin minulle tosi läheisiä ystäviä! Kannattaa osallistua mahdollisimman moneen tutustumisohjelmaan, liikkua kampuksella silmät auki sekä tarttua tapaamisehdotuksiin. Tavallisella kiltteydellä ja toisten kunnioituksella ei varmasti tule jäämään yksin. :-)

- Kommunikoi luennoitsijoiden kanssa!

Luennoitsijat eivät voi tietää, että on vaihto-oppilas, jos sitä ei kerro heille. Omassa vaihtoyliopistossani kaikki luennoitsijat olivat todella mukavia ja ymmärtäväisiä vaihtareita kohtaan, ja he auttoivat tarvittaessa kurssimateriaalien kanssa. Näin ollen he myös ymmärtivät, että englanti ei ole ykköskieleni, eivätkä rokottaneet pisteitä pienistä kielioppivirheistä. 

- Kuuntele itseäsi!

Vaihto on mieletön kokemus, jonka ainakin itse tulen muistamaan koko elämäni ajan. Pääsin näkemään upeita paikkoja, elämään täysin vieraan kulttuurin keskellä sekä ystävystymään ihanien ihmisten kanssa. Nauti kaikesta uudesta ja jännästä! Onnen fiiliksistä huolimatta täytyy antaa itselleen tilaa kokea mahdollista jännitystä tai pelkoa uusista muutoksista, mutta muistaa olla antamatta negatiivisille tuntemuksille liikaa tilaa. 

Kaikista tärkeimmäksi vinkiksi nostan kuitenkin vaihtoajasta nauttimisen, sillä aika on katoavaista. Varsinkin taaksepäin katsoessa elämä tuntuu kuluvan todella nopeasti.💓

- Mona