Miksi matkustan?

ohio-cleveland-taide-katu-matkablogi-mona-kajander.jpg

1. kiitollisuus

Ollessani reppureissaamassa Indonesiassa sain bakteeritulehduksen kehooni. Olimme ystäväni kanssa Gili Airin saarella, joka on todella pieni, ja autoja tai muitakaan moottoriajoneuvoja on tällä saarella lähes mahdotonta edes nähdä. Tästä syystä kuntoni heikettyä matka hotellilta terveysasemalle taittui aasin kyydissä eikä ambulanssissa. Seuraavana päivänä minut siirrettiin isompaan sairaalaan suuremmalle saarelle, jossa sain toimivat antibiootit.

Sairaalassa ollessani vakuutukseni (vielä kerran suuret kiitokset IF:in palvelulle!) korvasi kaikki hoitokuluni - myös sairaalan ruoka-annokset jokaiselle päivälle. Sen hetkisestä huonosta olotilasta johtuen en pystynyt läheskään jokaista annosta syömään. Muistan elävästi sen tunteen, kun tunsin hullua onnellisuutta oman olotilan paranemisesta, mutta samaan aikaan tuntui väärältä vastaanottaa ruoka-annoksia, joista kaikkia en pystynyt edes syömään. Makasin sairaalan suuressa VIP-huoneessa, jossa ystävällänikin oli oma peti, kun taas sairaalaa vastapäätä sijaitsevalla kadulla osalta ihmisistä puuttuivat vaatteet, toisilta kodit ja kolmansilta rahat omaan tai läheisen terveydenhuoltoon. Minulla oli tuo kaikki, ja vähän liikaakin, tai ainakin se siinä tilanteessa tuntui siltä. 

Tuo on yksi esimerkki tilanteesta, jossa osasin arvostaa jokaista pienintäkin juuri minua varten tehtyä asiaa sanoinkuvailemattoman paljon. Olin, ja olen edelleen, kiitollinen siitä, että sain hoitoa ja olla terve. Vaikka sairastumiset ovatkin yksiä matkustamisen inhottavimmista puolista, ihmisten erilaisten elinolojen näkeminen asettaa kaikki omat "maailman suurimmilta tuntuvat ongelmat" paljon suurempaan perspektiiviin. Huonoimmistakin päivistä huolimatta yritän muistuttaa itselleni säännöllisesti, miten paljon elämässäni on asioita, joista olen kiitollinen.

2. oppiminen

Reissujeni aikana olen tavannut erilaisia ihmisiä sieltä sun täältä, ja jokainen uusi keskustelu on ollut jollakin tavalla merkittävä. On upeaa, kun oppii tuntemaan eri kulttuurien sekä kansallisuuksien perinteitä, tapoja ja arvoja. Matkan aikana myöskin toisten reissareiden kanssa voi syntyä mielenkiintoisia keskusteluja, tai ainakin heiltä saattaa saada hyödyllisiä vinkkejä esimerkiksi lähimaaston kauneimmista paikoista. Niin - ja tarvitseeko edes sanoa, että reissujen aikana luodut uudet ystävyyssuhteet suomalaisten tai muualta maailmasta kotoisin olevien ihmisten kanssa ovat unohtumattomia.

Keskustelujakin parempia, tai ainakin yhtä mielenkiintoisia, ovat tilanteet, joissa pääsee oikeasti mukaan paikallisten elämään. Olin joitakin vuosia sitten perheeni kanssa reissussa Balilla. Paikallisen tavattuamme pääsimme osallistumaan hindulaisiin hautajaisiin. Hautajaisten pitämisen syyn kamaluudesta huolimatta kyseinen tilanne oli niin mieleenpainuva ja opettavainen, että se tuskin unohtuu koskaan. 

3. kohteet

Maailma on täynnä kauniita paikkoja; suuria vesiputouksia, mielettömiä vuoria, vaaleanpunaisten delfiinien peittämiä rantoja, aurinkoisia öitä - lista on loputon. Kun olen nähnyt jotain mieletöntä, sisälläni herää kysymys siitä, mitä vieläkin pysäyttävämpää voisi löytyä seuraavasta kohteesta. 

Yksi mieleenpainuvimmista reissunäkymistäni on ollut Utsjoella. Matkustimme sinne poikaystäväni kanssa, ja nukuimme henkilöautossa. Parkkeerasimme majapaikkamme Tenojoen varrelle, ja näimme edessämme Norjan jylhät maisemat. Tuon illan aikana vietimme aikaa joen rannalla auringonlaskua sekä kalastajia katsellen, ja uimme puhtaimmassa vedessä, jota olen koskaan nähnyt. Illan päätteeksi käperryimme henkilöautoon levitetylle sängylle nukkumaan isojen peittojen alle.

4. vapaus

Matkustettaessa mukanani on aina tieto siitä, että tulevasta ei ole tietoa. On vapauttavaa, kun reitit ja tekemiset saa valita sen hetkisen olotilan mukaan. Olen aikalailla huoleton reissaaja, enkä osaa ottaa stressiä pienistä asioista arjessakaan. Tämä näkyykin esimerkiksi siinä, että pakkaaminen reissua varten saattaa jäädä multa lähtöaamulle.

On jännittävää, pelottavaa, hullua, ihanaa, mieletöntä ja monta muutakin eri tunnetta samanaikaisesti tunnettuna, kun istuu lentokoneen kyytiin tietämättömänä siitä, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Kun reissukohteessa tai kotiin päästyä pääsee rauhoittumaan ja pohtimaan matkalla koettuja asioita sekä tuntemuksia, saa matka aivan uudenlaisen merkityksen. Näinä hetkinä, varsinkin yksin ollessani, olen opinut itsestäni ihan mielettömän paljon uusia asioita. 

5. koti

Vaikka matkustaminen rentouttaa ja saa ajatukset muualle arjesta, on takaisin ihana palata. Unohtumattoman matkan jälkeen koti tuntuu entistä enemmän kodilta. Se tuntuu paikalta, jossa olo on turvallinen ja mieli tahtoo viettää aikaa. Olen luonteeltani aikamoinen puuhastelija, joten ilman matkustamista en välttämättä tuntisi kotiani yhtä viihtyisäksi, sillä en malttaisi viettää siellä aikaa lähes ollenkaan.

Kotiin paluun jälkeen on ihanaa tehdä sohvamatka reissukohteeseen omissa ajatuksissa. Uusia kokemuksia ja näkyjä on ihanaa muistella. Jos reissu ei ole tapahtunut yksin, on muistojen jakaminen reissuseuran kanssa entistäkin viihdyttävämpää. Mielestäni on mahtavaa, kun pystyy fiilistellä tuntemuksia jälkeenpäin yhdessä, ja toinenkin tietää, mistä puhutaan - onhan hän kokenut saman kuin minäkin.

Jo tähän mennessä toteutuneiden reissujen myötä olen oppinut arvostamaan myöskin Suomea aivan uudella tavalla. Jokaisessa maassa on omat hyvät sekä huonot puolensa, mutta olen tajunnut aidosti, että kotimaassani on todella paljon enemmän plussia kuin miinuksia.

seinä-katutaide-matkablogi-mona-kajander.jpg

-Mona