10 x erilaista USA vs Suomi

Moikka! :-)

Tänään kerron teille hieman omakohtaisista havainnoistani Yhdysvaltojen ja Suomen tapojen eroavaisuuksissa. Yritin kerätä kasaan hieman erilaisia juttuja, ja haluankin muistuttaa kaikkien erojen olevan ainoastaan omia henkilökohtaisia huomioitani. Seassa on myös hieman huumoria ja yleistyksiä erilaisista asioista, joten älkää ottako tekstiä turhan vakavasti!

1. Joulukalenteri

Aloitetaan ajankohtaan sopivalla huomiolla - USA:ssa ei käytetä joulukalenteria. Yksikään tapaamani paikallinen henkilö ei ole koskaan kuullutkaan meille tästä hyvinkin tunnetusta asiasta, joulukalenterista. 

2. WhatsApp-sovellus

Toinen asia, jota en ole paikallisten täällä huomannut käyttävän, on WhatsApp-sovellus. Yhteydenpito hoidetaan usein ihan tavallisilla tekstiviesteillä, Snapchatissa tai Facebookin Messengerissä. Kerran kysyin ystävältäni syytä WhatsAppin käyttämättömyyteen, ja vastaukseksi sain jotain kutakuinkin tällaista: no mutta mihin niitä normaaleja tekstiviestejä sitten käytettäisiin? Kansainvälisten ystävieni kanssa juttelemme kuitenkin suurimmaksi osaksi juurikin WhatsApissa.

3. Auto

Jotain, mitä täällä puolestaan käytetään ahkerasti, on auto. Jo välimatkojen takia usea paikallinen omistaa oman auton. Monet opiskelijat asuvat vanhempiensa luona hieman kauempana kampuksesta, jolloin kouluun on luontevaa tulla autolla. Joskus jopa tuntuu, että käveleminen on ihan utopistinen ajatus monelle. :-D Erään kerran olin lähdössä kävelemään noin kilometrin mittaisen matkan, ja usea henkilö tarjoutui ajamaan minut perille. He olivat todella hämillään, kun lähdin kävelemään vapaaehtoisesti ja iloisin mielin viileään syyssäähän.

4. Kengät

Toinen ahkerasti käytetty asia on kengät - niitä pidetään jalassa myös sisällä. Tosin omassa kimppakämpässämme emme yleensä pidä kenkiä sisätiloissa, joitakin kevyitä kesäflipfloppeja lukuunottamatta. (Itseasiassa tajusin juuri tätä kirjoittaessani, että tälläkin hetkellä mulla on jalassa sukat ja sandaalit...)

5. Peitto

Peittona puolestaan toimii lakanan ja päiväpeiton yhdistelmä. Yleinen normi Yhdysvalloissa on, että lakana laitetaan "alimmaksi kerrokseksi" ikään kuin kehoa vasten, ja lakanan päälle heitetään päiväpeitto. Näin on tapahtunut jopa useissa hotelleissa, joissa olen nukkunut reissujeni aikana. Itse ostin "kunnon peiton" omaan sänkyyni heti maahan saapumisen jälkeen. 

6. Verot

Suomessa kauppaan mentäessä ostoksen hinta on täsmälleen se, mitä hintalapussa lukee. Sama malli ei toimi USA:ssa, sillä täällä verot lisätään tuotteeseen vasta maksamisen yhteydessä. Tästä johtuen ostosten lopullinen summa on suurempi kuin hintalappujen mukaan määräytynyt veloitus. Täällä asuessani suurimmat ostokset olen tehnyt ruokakaupassa elintarvikkeita ostaen, ja verotussysteemistä huolimatta sanoisin ostosteni loppusumman jäävän kuitenkin pienemmäksi kuin Suomessa.

7. Refill

Ravintolaan tai ruokapaikkaan mentäessä lähes jokaisessa paikassa on käytössä "refill". Tämä tarkoittaa sitä, että juotavaa saa täyttää uudestaan niin monta kertaa tahansa kuin itse haluaa. Ravintoloissa, joissa juomat tuodaan automaattisesti pöytään, tarjoilija hakee automaattisesti tyhjän lasin pois ja tuo tilalle uuden samanlaisen. Tätä tulen kaipaamaan Suomeen paluuni jälkeen valtavasti! :-D Mainittakoon myös, että majoneesit ja muut mausteet ovat ilmaisia lisiä annoksiin. 

8. Small talk 

Seuraavaksi voitaisiin siirtyä kommunikaatioon liittyviin asioihin, joista ensimmäisenä mieleeni tulee small talk. Tätähän me emme Suomessa tyypillisesti harrasta, ja keskusteluja tuntemattomien ihmisten kanssa voidaan vältellään viimeiseen asti. Yhdysvalloissa meininki on toinen, ja pieniä kysymyksiä tai kohteliaisuuksia kuulee jatkuvasti. Kauppaan, luokkahuoneeseen tai lähes mihin tahansa mennessä "hey, how are you" -kysymys on normaali. Kuulumisten kysymisen jälkeen keskustelu jatkuu myös vastapuolen kuulumisien kysymisellä, ja vasta tämän jälkeen päästään itse asiaan, eli esimerkiksi ruokakaupassa ostosten maksamiseen. Ihmisen voidaan ajatella olevan töykeä, jos hän ei tervehtiessään kysy toisen osapuolen kuulumisia. Tosin, kuulumisien kysymiseen ei odoteta mitään muuta kuin "hyvin menee" -vastausta. 

9. Aikataulut

Tunnolliselle suomalaiselle aikataulut ovat tärkeitä. Jos jostain ollaan myöhässä, siitä ilmoitetaan etukäteen tai pahoitellaan paikalle päästyä. Yhdysvalloissa aikataulut eivät ole kiveen kirjattuja sääntöjä, ja niitä ei noudateta aivan yhtä tarkasti. Yhtenä esimerkkinä tästä on se, että teatterissa ollessani esitys alkoi lähes 45 minuuttia myöhässä sen vuoksi, että kaikki ihmiset haluttiin odottaa saliin rauhassa. Toisaalta, maahan saapuessani yliopiston professori varoitti minua siitä, että USA:ssa aikatauluja noudatetaan hyvinkin tarkasti. Kaipa tuo riippuu aivan täysin siitä, mihin vertaa. :-D 

10. "Bless you"

Aina, kun joku aivastaa, joku toinen ympärillä oleva henkilö huutaa "bless you". Tämä nyt ei itsessään ole mikään erikoinen asia, mutta huvittavan siitä tekee se, että jopa kesken luennon kyseinen huudahdus saattaa kuulua luokkahuoneen toiselta puolelta tai tuntematon vastaantulija voi huudahtaa sen yllättäen. Toisin sanoen, kyseinen lausahdus kuuluu aina aivastaessa. 

-Mona